Petanque pálya épül Vecsésen

2021. április 26-án megtörtént a vecsési pétanque-pálya területének kijelölése a Présház utcai parkban, így a napokban megkezdődik a pálya kiépítése. Várhatóan két héten belül elkészül Czibolya Zoltán és a vecsési Önkormányzat támogatásával, segítségével.

A szervezés Erszény Krisztián ötlete alapján indult, egy facebook oldalhoz bárki csatlakozhat, ahol aktuális információk találhatóak (https://www.facebook.com/groups/836639733591301)

Nagyon jó hír ez azok számára, akik szeretnének a szabadban eltölteni egy kis időt úgy, hogy közben egy kellemes szórakoztató tevékenységet végeznek ismerőseikkel, barátaikkal. Amellett, hogy a pétanque játékban erre lehetőségük nyílik, ezt ráadásul járvány-kompatibilis módon tehetik meg.

A pétanque-ot ugyanis szabad téren játsszák, egymástól megfelelő távolságot tartva - azaz többnyire néhány méteres távolságban - maszkban és a játék során mindenki kizárólag a saját eszközeit használja, csak azokhoz nyúlhat.

A jó levegő, ideális esetben egy kis napsütés, a koncentráció és mozgáskoordináció, valamint a csapatjáték egyaránt a pétanque jellemzője! Hamarosan szeretettel várjuk az érdeklődő játékostársakat!

 

A pétanque egy francia eredetű dobójáték, melynek eredete a jelenlegi ismereteink szerint a középkori katonai sportokig nyúlik vissza, de napjainkra már Franciaországon, Olaszországon és Spanyolországon keresztül talán a világ minden zugába eljutott. Franciaországban például máig az egyik legfontosabb nemzeti sport, ennek megfelelően komoly nemzeti és világszintű bajnokságokat is rendeznek belőle.

Ha a pétanque-ot egy társaságban felemlegetjük, azonnal szinte mindenkinek eszébe jut, hogy valahol látta már – akár a tévében –, ahogy franciasapkás öregurak dobálják együtt a vasgolyót a parkban, a salakon, s közben jókat mosolyognak egymás trükkjein. Vagy éppen a fiatal játékosok csodáljak elismerően az idősebbek tapasztalt játékát, a vonal mellett állva!

A játéknak sok változata van, az eredeti francia változatot nevezik pétanque-nak, az olasz változatot boccia-nak, idehaza is emlegetik bocsa-ként – de fontos azt tudni, hogy az egyes változatok akár szabályokban, akár a golyók méretében és anyagában is eltérhetnek.

A pétanque-ot egy tizenöt méter hosszú és négy méter széles, salakos-murvás pályán játsszák – itt fontos, hogy nem egy homokozóról vagy egy füves parcelláról van szó, mert azokban a vasgolyók elmerülnek vagy pattognak –, és a játék célja az, hogy a földre helyezett dobókörből a játékosok vasgolyóit minél közelebb kell dobni a játék elején eldobott „öcsi-hez”, az apró, sárga célgolyóhoz. A játék neve a „mozdulatlan lábakra” utal, vagyis egészen addig, míg a golyó célhoz nem ér, nem lehet a lábaknak elhagyni a dobókört. A célgolyó egyébként legalább hat és legfeljebb tíz méterre kell, hogy földet érjen a dobókörhöz képest, illetve a pálya széleitől is legalább 1-1 méterre kell megérkeznie.

És hogy miért mondjuk azt, hogy ez egy nagyszerű csapatsport? A játékot játszhatja 1-1 ember egymás ellenében, de játszhatják két- illetve háromtagú csapatok is, s a játék során nemcsak közelíteniük lehet a célgolyóhoz, hanem jól kigondolt stratégia mentén kidobhatják a célgolyó közeléből az ellenfél ott földet ért vasgolyóit! Az a csapat nyer a menet végén, akinek több vasgolyója van közelebb az „öcsi-hez”, és aki így hamarabb eléri a 13 összesített pontszámot.

Én azért is szeretem a pétanque-ot, mert nincs korhoz és nemhez kötve. Férfiak és nők, fiatalok és idősek, sőt, gyerekek is játszhatják együtt, akár egész családok is, ráadásul mindezt a szabadban, a jó levegőn. Nem igényel speciális erőfeszítést vagy kondíciót sem, ráadásul a meccseket nézni is élvezetes, akár a padon ülve, akár a fűben hasalva. Gyakran emlegetik, hogy járványbarát szabadidős tevékenység, hiszen egymástól számítva is távolságot kell tartaniuk a játékosoknak, mindenki csak a saját eszközeit használhatja, és a maszk viselése sem akadályozza a játékot vagy a szurkolást!

Akárhogyan is, a játékban az egymással való együttműködés és a figyelem összpontosítása komolyan képes megadni az embernek a flow-élményt, a belefeledkezést és a valódi kikapcsolódást!

Fő támogatónk a Budapest Airport

  

 

 

 

 

Hungary 85.4% Hungary
United States of America 6.8% United States of America
China 3.5% China

Total:

23

Countries
001970
Today: 27
This Week: 78
This Month: 289